Is rauwe melk gezond of gevaarlijk?

Hoe zit het nou, met rauwe melk? En wat zegt de wetenschap erover? In dit artikel leggen we het je uit.
Rauwe melk van de boer

“Rauwe melk, is dat niet gevaarlijk?” “Nee, gepasteuriseerde melk moet je juist vermijden!”
Je kent ze vast wel, van die filmpjes waarin iemand de tegenstrijdigheden die geroepen worden over voeding laat zien en moedeloos tot de conclusie komt dat je helemaal niets meer kunt eten of drinken. En hoewel we vaak om die filmpjes kunnen lachen, zit er er een pijnlijke kern van waarheid in. Er wordt van alles geroepen en geschreven over voeding en heel vaak spreekt het een het ander tegen. Een van die onderwerpen waarover we het niet eens lijken te kunnen worden is rauwe melk. De een gelooft er heilig in dat rauwe melk ongeveer al je gezondheidsproblemen kan oplossen, terwijl de ander waarschuwt dat je er ziek van kan worden. Hoe zit het nou, met rauwe melk? En wat zegt de wetenschap erover? In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is rauwe melk?

Wat is rauwe melk eigenlijk en wat is het verschil met het pak melk dat je in de supermarkt koopt? Rauwe melk is onbewerkte melk die rechtstreeks afkomstig is van de koe. Er is dus geen enkele vorm van pasteurisatie (verhitting tot minimaal 72 graden) of homogenisatie (de melk er beter uit laten zien) aan te pas gekomen. Door deze bewerkingen is de melk aantrekkelijker voor het oog – en langer houdbaar en dat is natuurlijk goed voor de verkoop. Het gevolg is wel dat er wordt ingeleverd op belangrijke gezondheidsvoordelen van de melk. Door verhitting van de melk worden namelijk goede bacteriën gedood en enzymen onwerkzaam. In tegenstelling tot de bewerkte melk die we in de supermarkt vinden, behoudt rauwe melk alle natuurlijke en goede voedingsstoffen, bacteriën en enzymen die in de melk aanwezig zijn.

Is rauwe melk gezond?

Zitten er dan helemaal geen risico’s aan het drinken van rauwe melk? Jawel, net als aan andere onbewerkte voedingsmiddelen zoals rauw vlees of rauwe vis. Door pasteurisatie worden eventuele slechte bacteriën die in de melk zitten gedood. Het risico op ziekmakende bacteriën is klein, maar om deze reden wordt het drinken van rauwe melk en het eten van rauw vlees bijvoorbeeld afgeraden voor zwangere vrouwen of mensen met een lagere weerstand.

De gezondheidsvoordelen van rauwe melk die door wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond, wegen echter ruimschoots op tegen de bezwaren en laten zien waarom het juist een goed idee is om rauwe melk te gaan drinken. Rauwe melk zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines (B2, B12 en A), mineralen (calcium, magnesium, en zink), en gezonde vetten. Omdat het daarnaast ook nog alle enzymen en probiotische bacteriën bevat, heeft het veel gezondheidsvoordelen:

  • De micro-organismen in rauwe melk dragen bij aan een gezonde darmflora en verbeteren de spijsvertering
  • Rauwe melk kan helpen bij het verminderen van allergieën
  • Rauwe melk kan helpen bij het verminderen van astma
  • Rauwe melk kan helpen bij het verminderen van eczeem
  • Rauwe melk draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem

Naast deze gezondheidsvoordelen is de smaak van rauwe melk ook een reden om over te stappen. Rauwe melk is iets romiger en smaakt erg goed! Heb jij zelf gezondheidsklachten die in het lijstje hierboven staan? En zou je graag geholpen willen worden bij het verhelpen van die klachten en het optimaliseren van je gezondheid? Kijk dan eens bij ons aanbod.

Waar kun je het kopen?

Rauwe melk kun je niet in de supermarkt kopen. Aangezien rauwe melk kort houdbaar is – zo’n 48 uur – koop je dit rechtstreeks van de boer. Zo weet je zeker dat de rauwe melk vers is en gedronken kan worden. Zorg dat je checkt bij welke boerderij je de rauwe melk koopt. Kies voor betrouwbare bronnen, zoals lokale boerderijen bij jou in de buurt. Controleer of de boerderij voldoet aan hygiënenormen om de kwaliteit van de melk te waarborgen.

Hoe bewaar je de melk?

Zoals gezegd, rauwe melk is 48 uur houdbaar. Deze beperkte houdbaarheid is het gevolg van de aanwezigheid van de natuurlijke en goede bacteriën in de melk. Wil je de rauwe melk direct drinken? Bewaar het dan in de koelkast en consumeer het binnen een paar dagen. Het is wel mogelijk om de houdbaarheid te verlengen, bijvoorbeeld door de rauwe melk te fermenteren tot kefir. Kefir is niet alleen langer houdbaar, maar het verhoogt ook de aanwezigheid van probiotische bacteriën, wat gunstig is voor de darmgezondheid.

We kunnen concluderen dat rauwe melk veel gezondheidsvoordelen heeft, ondanks de waarschuwingen die soms worden gegeven. Het is een rijke bron van essentiële voedingsstoffen en probiotica die bijdragen aan je gezondheid en kunnen helpen bij het verminderen van klachten. Als je besluit rauwe melk te drinken, zorg er dan voor dat je het koopt bij betrouwbare lokale boerderijen, bewaar de melk gekoeld en consumeer binnen een paar dagen en geniet van de voordelen van deze witte superfood.

Bronnen:
J Allergy Clin Immunol Pract. 2020 Mar;8(3):878-889.e3.
Nutrients. 2020 May 19;12(5):1468. doi: 10.3390/nu12051468.

Deel dit artikel:

Gerelateerde blogs

Beste PCOS behandeling

Wat is de beste PCOS behandeling?

De diagnose PCOS: wat nu?
Het moment dat je hoort dat je PCOS hebt, kan behoorlijk overweldigend zijn. Misschien ben je al lang op zoek naar antwoorden op klachten zoals onregelmatige menstruaties, acne, overgewicht of haaruitval. Of je hoort deze diagnose in het kader van een onvervulde kinderwens. Vaak stelt de arts oplossingen voor zoals de anticonceptiepil of een fertiliteitstraject, afhankelijk van jouw situatie.

Maar PCOS is meer dan een hormonale disbalans die je cyclus beïnvloedt. Veel vrouwen blijven worstelen met hardnekkige symptomen en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, metabool syndroom en hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om PCOS breder aan te pakken dan alleen symptoombestrijding. Dit artikel helpt je om te begrijpen wat de beste aanpak is voor jouw situatie.

Lees verder
Goede probiotica

Wat is goede probiotica?

Een verstoring in de darmflora geeft problemen in het spijsverteringsstelsel. Steeds meer mensen wenden zich daarom tot probiotica wanneer ze last hebben van spijsverteringsklachten. Maar is dat in alle gevallen verstandig? En waar moet je op letten bij het kiezen van een goed probioticum? In dit blog lees je wat probiotica precies zijn, hoe je goede probiotica kiest en waarom je voorzichtig moet zijn bij het gebruik ervan.

Lees verder

Gratis e-guide Sugar Shift - Download nU!

Maak direct verschil met 5 eenvoudige stappen, inclusief een weekmenu. Helemaal gratis! 

Sugar shift e-guide met gratis recepten
Scroll naar boven